egy nóta

Szutykos, szigorú, laza

Wo Fat: The Gathering Dark. 6min37. A The Gathering Dark (Brainticket Records 2007.) című albumról.

Bár a dallasi hármasfogatnak van már egy zseniális új lemeze is, magam mégis, ha rájuk gondolok, és gyakran, első albumuk címadó nótáját hallom. A riffhívő zenészek talán legszutykosabb nótája a The Gathering Dark, hat és félpercnyi, mázsás súlyokat vontató műremek. Zseniálisan keveredik benne a bluesos hangulat a sludge-os/doomos mélységgel (természetesen a hangszerek hangolására gondolok) és torzóval, ugyanakkor a sound egyik-másik Kyuss-hangulatomat sem hagyja békén – ezt a masszát hívják ők maguk swampy voodoo rocknak.

Monoton, repetitív szekvenciára építő belassulás a nóta első ötöde, vontatott főriffje olyan gitárból röfög elő, mely megközelíti egy brutálisan betorzított szájharmónika soundját (well, olyat ugyan még nem hallottam, de csakis valami ilyesmi lehet). A Sabbathos nyugalom effektezett énekkel egészül ki, mely az újra meg újra ó-ó-ó-zó előadásban (nem black metalosan értett) károgássá változik. Az egyetlen hiba ebben a monoton menetelésben a gyenge dobsound, mely ráadásul meglehetősen fantáziátlan ütőjátékot „éltet” – bár itt inkább altat.
 
Középtájt zseniálisan agykéreg masszírozó mélyen hördülő riffváltás, végre a dobos is megelevenedik. Itt már a lehetségesig mély, torzított kürtöket-fanfárokat idéz a gitársound. Egészen hátborzongatóan dörren!
 
S aztán az utolsó másfél perc rettentő ügyes tempóváltással pörög fel – olyan korai Sabbath-klasszikusok mintájára, mint az Electric Funeral vagy az Iron Man. A nyekergő gitárszóló is itt kígyózik elő, hogy aztán így, felpörögve, izomra bevadulva legyen remek befejezése ennek a szutykos, szigorúan laza nagy nótának!
 
No, lássuk a medvét, bár ez az élő felvétel az albumon hallható soundot persze nem hozza. De valamit azért tán mégis!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://sacreddesert.blog.hu/api/trackback/id/tr781858330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása